Vores historie

Herunder kan du læse udpluk fra vores historie - Et vaskeægte vestjysk erhvervseventyr, der tager sin begyndelse på et hvidtølsbryggeri i Boldesager-bydelen af Esbjerg.

Tidslinie

1886: Boldesager Bryggeri grundlægges. 

1944: Boldesager Bryggeri overtages af Tømrer Johannes Lauridsen, der ønsker at starte en fabrik, som skal fremstille køkkenelementer. 


Idet det ikke er muligt at skaffe kapital til denne idé, må den initiativrige tømrer lære sig brygningens kunst i stedet. 


På det tidspunkt er der i alt 14 bryggerier og mineralvandsfabrikker i Esbjerg. 

1950'erne: Markedet for hvidtøl svinder gradvist ind hvorfor Johannes Lauridsen vælger at lade andre producere hvidtøl for sig og i stedet satse på produktion af sodavand under navnet Baldur.


Succeskriteriet er 7 - 8 solgte kasser om dagen.

1976: Sønnerne Kurt og Erik Bank Lauridsen overtager Baldur og danner et anpartsselskab.

Storebror Kurt er teknisk uddannet og varetager produktionen, og den revisor-uddannede Erik starter som chauffør og ansvarlig for afsætningen. 


På det tidspunkt producerer man ca. 4,5 mio. flasker pr. år. 

1980: Kurt Bank Lauridsen afgår ved døden og selskabet videreføres herefter af Erik Bank Lauridsen.

1983: Produktionen er steget til ca. 15 mio. flasker pr. år, og den øgede kapacitet gør at fabrikken flytter fra Spangsbjerg Kirkevej i Boldesager til industrikvarteret i Tarp, nord for Esbjerg.

1992: Fabrikken producerer nu ca. 45 mio. flasker pr. år, og af strategiske årsager vælger man at sælge 2/3-dele af Baldur til Albani Bryggerierne. 


Baldur overtager distributionen af, og bliver salgsorganisation for, Slotsmøllen i Kolding.


Dette år stiftes også E. Bank Lauridsen Holding A/S. 

1993: Baldur udvider produktpaletten til også at omfatte frys-selv is under brandet "Super Swipper".


E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i den Aarhus baserede IT-virksomhed Systematic A/S, der på det tidspunkt har 20 ansatte. 


Medejerskabet i Systematic er i 2017 stadig 25%, og virksomheden har i dag over 900 medarbejdere.


Dette år erhverver E. Bank Lauridsen Holding A/S ligeledes den første investeringsejendom på Torvet i Esbjerg.

1997: Albani Bryggerierne køber den sidste 1/3-del af Baldur.


Afsætningen fra fabrikken i Tarp er steget til ca. 90 mio. flasker (25 cl.) sodavand pr. år. 


Det topmoderne produktionsapparat og de ca. 50 medarbejdere producerer 30.000 flasker i timen, og hver 10. sodavand, der drikkes i Danmark er en "Baldur".


Inkl. øl fra Slotsmøllen og frys-selv is afsætter virksomheden, i et stærkt konkurrencepræget marked, ca. 250 mio. enheder om året.

1998-99: E. Bank Lauridsen Holding A/S forøger ejendomsinvesteringerne i Esbjerg med køb af bl.a. den velkendte bygning, der siden 1896 har været rammerne for Sands Restauration i Skolegade, det smukke kontordomicil Brinchs Hus i Stormgade og ejendommen på hjørnet af Torvegade og Rolfsgade.


I slutningen af 90'erne omfatter de aktive erhvervsinvesteringer - udover Systematic - bl.a. Moms, et projekt med fremstilling af light pommes frites uden brug af olier, samt produktion af titaniumbrillestel via FN Optic. 

1999: Ejerne af den velkendte danske chokolademælksproducent, Cocio, amerikanske Borden Food Coperation, vælger at nedlukke deres europæiske aktiviteter og Cocio kommer på salgslisten.

Erik Bank Lauridsen kan se potentialet i brandet, og hans branchekendskab er udslagsgivende for at handlen falder på plads. Nye aktionærer i Cocio er IAT Holding A/S med 1/3-del og E. Bank Lauridsen Holding A/S med 2/3-dele.

2000: Erik Bank Lauridsen overtager direktørposten i Cocio, får en professionel bestyrelse på banen, øger salgs- og markedsføringsaktiviteterne, påbegynder eksport og planlægger en udvidelse af produktpaletten.

2002: Cocios gamle fabrik fra 1964, på Bavnehøjvej i Esbjerg, erstattes af en topmoderne fabrik i Kjersing, nord for Esbjerg.

Fleksibilitet, effektivitet og godt bygningsdesign kendetegner fortsat i 2017 den prisbelønnede fabrik.


Forhandlinger og positiv dialog omkring levering af mælk og eventuel lønproduktion resulterer i at Arla Foods Amba overtager 50% af aktierne i Cocio. 

2003: E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i Concens, der i dag er en velrenommeret producent af patenterede elektriske in-line aktuatorer til brug indenfor bl.a. industri og healthcare.

2006: Cocios omsætning er fordoblet på 5 år, og eksporten udgør nu tæt på 50% - mod 5% i år 2000. Der produceres ca. 400.000 enheder i døgnet på farikken i Kjersing.

Tidligere producerede man 2 produkter (Cocio og Cocio Light) - Nu producerer man omkring 30, og private-label iskaffe udgør 27% af den samlede produktion. Omkring 10% af den iskaffe, der sælges i EU, produceres på Cocios fabrik i Kjersing.

2007: E. Bank Lauridsen Holding A/S køber, sammen med Bugten Holding ApS, Hotel Arnbjerg i Varde og opfører et større lejlighedskompleks, med udsigt over Arnbjergparken ved siden af hotellet.


Hotellet er fortsat ejet af E. Bank Lauridsen Holding A/S og Bugten Holding ApS, men drives af en ekstern forpagter.

2008: Cocio omsætter for ca. 200 mio. kr. om året.


Arla køber den resterende del af virksomheden.

2009: E. Bank Lauriden Holding A/S køber Fanø Bryghus, der dog drives af folkene bag Nørrebro Bryghus.


Sammen med Henning G. Kruse Holding A/S, Hoffmann Holding Esbjerg A/S, SEFI Holding A/S, REKA Gruppen A/S og advokaterne Peter og Steen Kirk Larsen etableres ejendomsselskabet West-Coast Real Estate A/S, med fokus på investering i velbeliggende ejendomme i Hovedstadsområdet.

2010: E. Bank Lauridsen Holding A/S forøger ejendomsporteføljen med købet af den markante gågade-ejendom West-End i Esbjerg.

2011: E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i Green Force Company A/S, der forhandler en lang række produkter indenfor vedvarende energi.

2012: E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer sammen med bl.a. Styrup Holding A/S i det nystartede selskab EAC Danmark A/S, som bl.a. tilbyder reparation af forsikringsskadede danske biler i Poznan, Polen.

2014: Ejendomsporteføljen forøges endnu engang med købet af Borgergade 48-58 / Havnegade 37 A-H, der er en markant ejendom med 42 lejligheder og 6 erhvervslejemål i centrum af Esbjerg.

E. Bank Lauridsen Holding A/S og Bugten Holding ApS offentliggør planerne om opførelsen af Hotel Esbjerg City, centralt ved Torvet i Esbjerg. Hotellet projekteres med ca. 100 værelser på 13 etager.

2015: I maj måned tages det første spadestik til West-Coast Park på Teglholmen i København - En spændende karrébebyggelse med 152 lejligheder og erhvervslejemål, der opføres af selskabet West-Coast Real Estate II. 

E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i virksomheden Premium Products ApS, der bl.a. distribuerer unikke og eksklusive mad- og drikkevarer i Skandinavien.

2016: E. Bank Lauridsen Holding A/S overtager 60% af selskabet KHL Invest ApS. Selskabets formål er investering i erhvervsejendomme, og de øvrige aktionærer er K3 Invest ApS og Danish Supply Corporation Holding A/S med 20% hver.

2017: Sammen med Styrup Invest A/S overtages hjørneejendommen Torvegade 42 i Esbjerg. Baggrunden for investeringen er planer om opførelse af en ny boligudlejningsejendom på adressen.

Concens A/S indgår et strategisk samarbejde med den tyske producent af gasfjedre, Bansbach, som fremover vil markedsføre Concens aktuatorer globalt. I forbindelse med aftalen køber Bansbach 15% af Concens.

Det amerikanske forsvar vælger Systematic A/S som leverandør af et nyt kontrol- og kommandosystem. Kontrakten er den største enkeltstående ordre i Systematics historie.

2018: Ejendomsporteføljen i Esbjerg udvides endnu engang med købet af den markante og velbeliggende ejendom på "Højgadegrunden"; Willemoesgade 2, der tidligere har fungeret som domicil for Rambøll. Det planlægges at omdanne de ekisterende kontorarealer til op i mod 40 attraktive boliglejemål.

Henover sommeren bliver det offentliggjort at E. Bank Lauridsen Holding A/S overtager Esbjergs ikoniske Hotel Britannia, og senere på året; at man fusionerer med Hjerting Badehotel og Hotel Arnbjerg i Varde. De to sidstnævnte hoteller er bortforpagtet til eksterne operatører, mens der indgås et samarbejde med Peter Petersen omkring driften af Hotel Britannia.

Sammen med Styrup Holding A/S overtages driften af Fanø Bryghus, og i den forbindelse handles ejendom og produktionsudstyr ind i driftsselskabet.

Vi støtter gode formål som Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, SOS Børnebyerne, Familier med Kræftramte Børn m.fl.

kræftensbekæmpelse.png     hjerteforeningen.png     sosbørnebyerne.png    August_xsmall.png

© E. Bank Lauridsen Holding A/S Kontakt