Vores historie

Herunder kan du læse udpluk fra vores historie - Et vaskeægte vestjysk erhvervseventyr, der tager sin begyndelse på et hvidtølsbryggeri i Boldesager-bydelen af Esbjerg.

1886
Forhistorien

Boldesager Bryggeri grundlægges, i en af de ældste forstadsdannelser i Esbjerg.

Der tappes primært hvidtøl på bryggeriet.

00114 070 002
1944
Johannes Lauridsen

Boldesager Bryggeri overtages af Tømrer Johannes Lauridsen, der ønsker at starte en fabrik, som skal fremstille køkkenelementer.


Idet det ikke er muligt at skaffe kapital til denne idé, må den initiativrige tømrer lære sig brygningens kunst i stedet.


På det tidspunkt er der i alt 14 bryggerier og mineralvandsfabrikker i Esbjerg.

00116 070 002
1950
Baldur Mineralvand

Markedet for hvidtøl svinder gradvist ind hvorfor Johannes Lauridsen vælger at lade andre producere hvidtøl for sig og i stedet satse på produktion af sodavand under navnet Baldur.


Succeskriteriet er 7 - 8 solgte kasser om dagen.

Screenshot 2019 03 01 at 14.05.42
1976
Næste generation tager over

Sønnerne Kurt og Erik Bank Lauridsen overtager Baldur og danner et anpartsselskab.

Storebror Kurt er teknisk uddannet og varetager produktionen, og den revisor-uddannede Erik starter som chauffør og ansvarlig for afsætningen. 


På det tidspunkt producerer man ca. 4,5 mio. flasker pr. år. 

Screenshot 2019 03 01 at 11.53.33
1980
Kurt Bank Lauridsen

Kurt Bank Lauridsen afgår ved døden og selskabet videreføres herefter af Erik Bank Lauridsen.

EBL Close Up
1983
Produktionen øges

Produktionen er steget til ca. 15 mio. flasker pr. år, og den øgede kapacitet gør at fabrikken flytter fra Spangsbjerg Kirkevej i Boldesager til industrikvarteret i Tarp, nord for Esbjerg.

Screenshot 2019 03 01 at 11.54.02
1992
E. Bank Lauridsen Holding

Der produceres nu ca. 45 mio. flasker Baldur sodavand pr. år, og af strategiske årsager vælger man at sælge 2/3-dele af selskabet til Albani Bryggerierne. 


Baldur overtager distributionen af, og bliver salgsorganisation for, Slotsmøllen i Kolding.


Dette år stiftes også E. Bank Lauridsen Holding A/S. 

Screenshot 2019 03 01 at 11.57.28
1993
Videreudvikling

Baldur udvider produktpaletten til også at omfatte frys-selv is under brandet "Super Swipper".


E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i den Aarhus baserede IT-virksomhed Systematic A/S, der på det tidspunkt har 20 ansatte.

Dette år erhverver E. Bank Lauridsen Holding A/S ligeledes den første investeringsejendom på Torvet i Esbjerg.

swipper
1997
Albani tager over

Afsætningen fra fabrikken i Tarp er steget til ca. 90 mio. flasker (25 cl.) sodavand pr. år. 


Det topmoderne produktionsapparat og de ca. 50 medarbejdere producerer 30.000 flasker i timen, og hver 10. sodavand, der drikkes i Danmark er en "Baldur".


Inkl. øl fra Slotsmøllen og frys-selv is afsætter virksomheden, i et stærkt konkurrencepræget marked, ca. 250 mio. enheder om året.

Albani Bryggerierne overtager den sidste 1/3-del af Baldur A/S.

Screenshot 2019 03 01 at 12.00.52
1998
Ejendomsinvesteringer

E. Bank Lauridsen Holding A/S forøger ejendomsinvesteringerne i Esbjerg med køb af bl.a. den velkendte bygning, der siden 1896 har været rammerne for Sands Restauration i Skolegade, det smukke kontordomicil Brinchs Hus i Stormgade og ejendommen på hjørnet af Torvegade og Rolfsgade.


I slutningen af 1990'erne omfatter de aktive erhvervsinvesteringer - udover Systematic - bl.a. Moms, et projekt med fremstilling af light pommes frites uden brug af olier, samt produktion af titaniumbrillestel via FN Optic.

stormgade 50
1999
Cocio Chokolademælk

Ejerne af den velkendte danske chokolademælksproducent, Cocio, amerikanske Borden Food Coperation, vælger at nedlukke deres europæiske aktiviteter og Cocio kommer på salgslisten.

Erik Bank Lauridsen kan se potentialet i brandet, og hans branchekendskab er udslagsgivende for at handlen falder på plads. Nye aktionærer i Cocio er IAT Holding A/S med 1/3-del og E. Bank Lauridsen Holding A/S med 2/3-dele.

cocio
2002
Arla Foods og Cocio

Cocios gamle fabrik fra 1964, på Bavnehøjvej i Esbjerg, erstattes af en topmoderne fabrik i Kjersing, nord for Esbjerg.

Fleksibilitet, effektivitet og godt bygningsdesign kendetegner fortsat den prisbelønnede fabrik.

Forhandlinger og positiv dialog omkring levering af mælk og eventuel lønproduktion resulterer i at Arla Foods Amba overtager 50% af aktierne i Cocio. 

cocio stacked
2003
Concens

E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i det nystartede selskab Concens, der i dag er en velrenommeret producent af patenterede elektriske in-line aktuatorer til brug indenfor bl.a. industri og healthcare.

concens v2
2006
Cocio fordobler omsætningen

Cocios omsætning er fordoblet på 5 år, og eksporten udgør nu tæt på 50% - mod 5% i år 2000. Der produceres ca. 400.000 enheder i døgnet på farikken i Kjersing.

Tidligere producerede man 2 produkter (Cocio og Cocio Light) - Nu producerer man omkring 30, og private-label iskaffe udgør 27% af den samlede produktion. 

Omkring 10% af den iskaffe, der sælges i EU, produceres på Cocios fabrik i Kjersing.

cocio produktion
2007
Hotel Arnbjerg

E. Bank Lauridsen Holding A/S køber, sammen med Bugten Holding ApS, Hotel Arnbjerg i Varde og opfører et større lejlighedskompleks, med udsigt over Arnbjergparken ved siden af hotellet.


Hotellet er i dag en del af hotelejendomskoncernen, PL Hotels Esbjerg A/S, og drives af en ekstern forpagter.

hotel arnbjerg
2008
Arla overtager Cocio

Cocio er vokset markant, og omsætter nu for ca. 200 mio. kr. om året.

Arla køber den resterende del af virksomheden.

Cocio og pols
2009
West-Coast Real Estate


Sammen med Henning G. Kruse Holding A/S, Hoffmann Holding Esbjerg A/S, SEFI Holding A/S, REKA Gruppen A/S og advokaterne Peter og Steen Kirk Larsen etableres ejendomsselskabet West-Coast Real Estate A/S, med fokus på investering i velbeliggende ejendomme i Hovedstadsområdet.

Samme år overtager E. Bank Lauriden Holding A/S det lokale Fanø Bryghus, der dog drives af folkene bag Nørrebro Bryghus.

Brombaerparken
2010
West-End

E. Bank Lauridsen Holding A/S forøger ejendomsporteføljen med købet af den markante gågade-ejendom West-End i Esbjerg.

PRO2451
2011
Green Force Company

E. Bank Lauridsen Holding A/S investerer i Green Force Company A/S, der forhandler en lang række produkter indenfor vedvarende energi.

Efter en god start, må virksomheden desværre dreje nøglen om i 2015, bl.a. som følge af store udfordringer med omskiftelig lovgivning ift. vedvarende energi - både nationalt og internationalt.

gfc
2012
Europæisk Autoskade Center

Sammen med bl.a. Styrup Holding A/S investerer E. Bank Lauridsen Holding A/S i det nystartede selskab EAC Danmark A/S, som bl.a. tilbyder reparation af forsikringsskadede danske biler i Poznan, Polen.

eac
2014
Fokus på Esbjerg

Ejendomsporteføljen forøges endnu engang med købet af Borgergade 48-58 / Havnegade 37 A-H, der er en markant ejendom med 42 lejligheder og 6 erhvervslejemål i centrum af Esbjerg.

Samme år overtages ejendommen på Skolegade 39 - Lige ved Torvet i Esbjerg midtby. Der er efterfølgende blevet udarbejdet en lokalplan for ejendommen, som sætter rammerne for et ambitiøst hotel- og boligprojekt i 14 etager.

HA BO
2015
West-Coast Park

I maj måned tages det første spadestik til West-Coast Park på Teglholmen i København - En spændende karrébebyggelse med 152 lejligheder og erhvervslejemål, der opføres af selskabet West-Coast Real Estate II. 

Samme år investerer E. Bank Lauridsen Holding A/S i virksomheden Premium Products ApS, der bl.a. distribuerer unikke og eksklusive mad- og drikkevarer i Skandinavien.

FullSizeRender 2
2016
KHL Invest

E. Bank Lauridsen Holding A/S overtager 60% af selskabet KHL Invest ApS. Selskabets formål er investering i erhvervsejendomme, og de øvrige aktionærer er K3 Invest ApS og Danish Supply Corporation Holding A/S med 20% hver.

Company House
2017
Nye projekter

Sammen med Styrup Invest A/S overtages hjørneejendommen Torvegade 42 i Esbjerg. Baggrunden for investeringen er planer om opførelse af en ny boligudlejningsejendom på adressen.

Concens A/S indgår et strategisk samarbejde med den tyske producent af gasfjedre, Bansbach, som fremover vil markedsføre Concens aktuatorer globalt. I forbindelse med aftalen køber Bansbach 15% af Concens.

Det amerikanske forsvar vælger Systematic A/S som leverandør af et nyt kontrol- og kommandosystem. Kontrakten er den største enkeltstående ordre i Systematics historie.

Torvegade rendering
2018
W2

Ejendomsporteføljen i Esbjerg udvides endnu engang med købet af den markante og velbeliggende ejendom på Højgadegrunden i Esbjerg, der tidligere har fungeret som domicil for ingeniørvirksomheden Rambøll. Senere iværksættes omdannelsen af ejendommen til 32 attraktive lejeboliger.

udv 20.09.2018  Photo 1
2018
Fanø Bryghus

Sammen med Styrup Holding A/S overtages driften af Fanø Bryghus. Selve ejendommen og produktionsudstyret, der hidtil har været ejet 100% af E. Bank Lauridsen Holding A/S og udlejet til en ekstern forpagter, handles i samme ombæring ind i driftsselskabet.

Fano bryghus facade
2019
PL Hotels Esbjerg

Pr. 1. januar overtager E. Bank Lauridsen Holding A/S det ikoniske Hotel Britannia midt i Esbjerg. Senere samme år stiftes, sammen med Bugten Holding ApS, en ny hotelejendomskoncern; PL Hotels Esbjerg A/S, hvori det samlede ejerskab af ovennævnte samt Hotel Arnbjerg i Varde og Hjerting Badehotel fordeles 60/40. 

 

Hotel Britannia 400x250
2020
Fanø Krogaard

PL Hotels Esbjerg A/S overtager den landskendte og kongelige privilegerede Fanø Krogaard på Langelinje i Nordby. Efter overtagelsen har krogården gennemgået en omfattende "fra kælder til kvist" ombygning hvorefter den er blevet relanceret som en nyfortolkning af det klassiske, danske kro-koncept.

Fan Krogaard 1 400x250
2020
Concens udvider

Concens A/S vokser ud af rammerne, og erhverver den ikoniske erhvervsejendom på Oddesundvej 1 i Kjersing med overtagelse pr. 1. juli 2021. Den unikke og præmierede ejendom har gennem en årrække huset Rosendahls a/s Print design media. 

Oddesundvej 1
2021
Boligprojekt i Varde

E. Bank Lauridsen Holding A/S overtager ejendommen, der tidligere har huset Varde Handelsskole. Ejendommen har en fantastisk  beliggenhed i et af Vardes smukkeste og mest eftertragtede områder, med direkte udsigt til Varde Å og Nationalpark Vadehavet. 

Luftfoto 2 v2
2022
Nyt boligprojekt i Esbjerg Centrum

I januar 2022 tages første spadestik til en ny boligudlejningsejendom med 23 lejligheder, på hjørnet af Englandsgade og Nørregade, midt i Esbjerg. Ejendommen opføres i samarbejde med Styrup Holding A/S.

E44
2022
Endnu en æra slutter

De danske aktionærer, som udover E. Bank Lauridsen Holding A/S tæller BPC Holding A/S og René Lynge Holding ApS, sælger samtlige aktier i Concens A/S til den familieejede tyske koncern Bansbach Easylift GmbH, der har været strategisk partner og 15%'s medejer af den fremadstormende produktionsvirksomhed siden 2017. 

concens solgt
Indstil præferencer
Essentielle cookies
Session cookies,
Ydelses cookies
Google Analytics,
Funktionelle cookies
Målretnings cookies
Ved at benytte dette website accepterer du brug af cookies. Sæt preferencer eller luk beskeden